774 163 381 Jsme tu 24/7

Lze vyrobit kopii jakéhokoliv klíče? I bezpečnostního?

11.9.2020 Martin Záruba ZÁMEČNICKÁ POHOTOVOST

Náhradní klíče si v určité fázi života jistě nechal vyrábět každý z nás. Většinou se jedná o zcela rutinní záležitost, kopie klíče ale může v nesprávných rukách nadělat pěknou paseku. Může si kdokoliv nechat duplikovat libovolný klíč (i ten bezpečnostní), který nám do zámečnictví přinese?

Kopie klíčů – které ano a které ne?

Odpověď na otázku, zda si můžete nechat vyrobit jakýkoliv klíč, je docela jednoduchá – záleží na tom, jaký. Důležité totiž je, o jakou vložku se jedná – buď klasickou zámkovou vložku s normálním klíčem, nebo o vložku bezpečnostní. Ke standardní vložce dostanete klíč, který si můžete nechat v zámečnictví bez problémů duplikovat. Většinou se jedná o vložky do dveří mezi pokoji, občas ale tyto vložky potkáte i u vstupních dveří do (většinou starších) bytů.

Pokud ale prostor vyžaduje vyšší míru zabezpečení (např. právě v případě vchodových dveří ať už do bytů a objektů, tak i například do místností, kde se skladují důležité dokumenty či finance), je vhodné zvolit bezpečnostní vložku, ke kterým se duplicitní klíč nevystavuje tak snadno.

Zvláštní kategorii pak tvoří tzv. dozické klíče. Jedná se o starý typ klíčů i vložek, které nikdy nejsou bezpečnostní. Tento typ vložek nejčastěji najdete na kůlnách, zahradních domcích, garážích či sklepech, kde se nepředpokládá, že byste uložili něco cenného. Dozický klíč má typický tvar, díky čemuž u něj není nutné vytvářet duplikát. Stačí jednoduše koupit již hotový klíč ve stejném tvaru jako klíč původní. Atypické dozické klíče jsou pak zhotovené na zakázku.

Čím je bezpečnostní vložka výjimečná?

Bezpečnostní (cylindrická) vložka je speciálně navržena tak, aby dokázala odolávat pokusům o nepovolané vniknutí do objektu. Bezpečnostní vložka má složitější mechanismus než vložka standardní, díky čemuž i vzhled samotného klíče je složitější a propracovanější. Tím se zvyšuje bezpečnostní úroveň a vy tak můžete v klidu spát.

K bezpečnostní vložce nedostanete pouze klíč ale také speciální bezpečnostní kartou. Tou se musíte v zámečnictví vždy prokázat, pokud si chcete nechat klíč duplikovat. Tato karta tedy zabraňuje neoprávněnému kopírování klíčů a vám nabízí vyšší míru bezpečí. Bezpečnostní kartu je vhodné uložit na zabezpečené místo (např. trezor), kde se k ní nebude moci dostat nikdo nepovolaný.

Při instalaci bezpečnostní vložky každopádně vždy zkontrolujte, že jste v balení s vložkou a klíčem dostali skutečně bezpečnostní kartu – někteří výrobci totiž k tomuto balení přikládají pouze identifikační či servisní kartu, která by vám v případě potřeby nepomohla k vytvoření duplikátu klíče.

Samozřejmě existují i různé třídy bezpečnostních vložek. Mezi nejčastější patří RC3 a RC4, které stačí pro ochranu běžných objektů, domů, bytů atd. U třídy RC3 je pak potřeba pamatovat na to, že s vložkou potřebujete i ostatní komponenty stejné třídy (zámek a kování).

Pak tu máme celou řadu bezpečnostních klíčů (např. FAB nebo BKS) vyrobených pro specifické užití a na základě dohody s výrobcem. Tyto klíče není možné si nechat v zámečnictví duplikovat a nejde je ani zakoupit na trhu. Další sadu identických klíčů vám tak může vyrobit pouze výrobce.

Ať už potřebujete zhotovit kopii klasického nebo bezpečnostního klíče, jsme tu pro vás. Zastavte se na naši pobočku v Brně-Kohoutovicích nebo v Pohořelicích, kde vám na počkání vyrobíme potřebné klíče.

picture

Přečtěte si také