774 163 381 Jsme tu 24/7

Jak zabezpečit byt před odjezdem na dovolenou

27.5.2022 Martin Záruba VÝMĚNA ZÁMKŮ A VLOŽEK

Čas dovolených je tu a zloději už si brousí zuby na prázdné domy a byty. Investice do vhodného zabezpečení se vám mnohonásobně vrátí už jen na klidném spánku v průběhu dovolené. Základem je zlodějům co nejvíce znesnadnit vstup, a to dveřmi, oknem či jakoukoliv jinou cestou (např. přes sklep). Dnes vám poradíme, na co při zabezpečování myslet, abyste mohli s klidným svědomím odjet na dovolenou.

Chytrý domov = bezpečný domov

V prvé řadě je dobré mít na paměti pravidlo pěti minut, které praví, že pokud se zloděj do pěti minut nedokáže dostat do objektu, svůj pokus o vloupání vzdá. Ač se to může zdát banální, před svým odjezdem tedy dvakrát zkontrolujte, že jste skutečně zamknuli všechny dveře (i ty vnitřní), zavřeli okna – tj. neponechali žádné ani na ventilaci, a že jste zabezpečili cenné předměty.

Statistiky jsou neúprosné: až 90 % vloupání se děje přes vstupní dveře, u nižších patrech zloději také často volí balkonové dveře nebo okna. Základem je tedy pořídit kvalitní, certifikované bezpečnostní dveře, které zloději značně zkomplikují cestu dovnitř. Investovat byste měli také do bezpečnostního systému v interiéru, který detekuje pohyb a vy na svém chytrém telefonu ihned poznáte, jestli se ve vašem domě neděje něco nekalého. Lepší detektory navíc můžete snadno napojit na svou chytrou domácnost a mít tak o všem vždy přehled.

Specifika bezpečnostních dveří

Bezpečnostní dveře (nejčastěji z hliníku) jsou osazeny bezpečnostním dveřním kováním, které uzavírá a uzamyká křídlo v jediném kroku, a to hned ve třech bodech: v hlavním zámku, dvou přídavných zamykacích bodech v horní i spodní části dveří.

Bezpečnostní kategorie dveří jsou evropskou normou rozděleny do šesti kategorií. Pro soukromé účely je optimální 3. a 4. bezpečnostní třída. Takové vstupní dveře vždy mají tuhou kovovou konstrukci, s celoplošným plechovým krytím, ocelovou kostrou a rozvorovým systémem.

Dveře jsou zajištěny v deseti až dvaceti bodech a jsou vybaveny kvalitní bezpečnostní vložkou, která je odolná vůči odvrtání, vyhmatání planžetou apod. Přirozeně musí mít příslušné certifikace a atesty.

Moderní klíče pro bezpečnější domov

Dejte sbohem klasickým klíčům a vsaďte raději na bezpečné elektronické systémy. Své vchodové dveře můžete snadno otevírat pomocí aplikace v mobilním telefonu, čipem, speciální kartou, nebo také čtečkou pro rozeznání otisků prstů. Možností je také klávesnice na kód.

Je vhodné, aby součástí těchto panelů byla také kamera pro komunikaci mezi vámi a hostem, pomocí níž můžete ihned rozpoznat, kdo k vám jde na návštěvu. A pokud se jedná o nezvanou návštěvu v době, kdy jste pryč, hned to můžete zkontrolovat na svém chytrém telefonu či tabletu a vyrozumět policii.

A pokud se vám naopak podařilo zabouchnout se venku bez klíčů a nemůžete se dostat dovnitř, od toho jsme tu my. Přijedeme za vámi všude po Brně do 30 minut, každý den včetně svátků. Umíme šetrně a rychle otevřít i bezpečnostní dveře a v případě potřeby vám vyrobíme kopie klíčů. Obraťte se na nás – rádi vám pomůžeme.

picture