774 163 381 Jsme tu 24/7

Jak otevřít zabouchnuté dveře bez klíče?

11.9.2020 Martin Záruba ZÁMEČNICKÁ POHOTOVOST

Stalo se to už téměř každému: vyběhnete před dům převzít balíček nebo dopis, případně vyrazíte do obchodu a po návratu ke vchodovým dveřím se marně šacujete a hledáte klíče, které si zatím spokojeně leží uvnitř vašeho (zabouchnutého) bytu. Co teď? Máte v podstatě jen dvě možnosti: buďto se do bytu pokusíte dostat sami, nebo si zavoláte pomoc.

Řešení pro dobrodruhy

Pokud jste měli štěstí a za zabouchnutými dveřmi nezůstal také váš telefon, můžete se je pokusit otevřít podle nespočtu návodných videí na YouTube. Hledejte pod pojmy lockpicking nebo bumping. K některým metodám je třeba speciální vybavení. Úspěšnost tohoto počínání je ale obvykle docela nízká, zejména pokud dveře tímto způsobem otvíráte poprvé. Komplikací mohou být moderní bezpečnostní dveře, za které se zkrátka nedostanete.

Starší typy dveří však můžete otevřít pomocí platební karty (fungují i různé členské kartičky, jejichž možné zlomení nebude tolik bolet, požadavkem je pevnost a pružnost). Postup je jednoduchý: vsuňte kartu do prostoru mezi dveřmi a zárubní nad zámek a posouvejte ji směrem dolů. S trochou trpělivosti by se vám mělo podařit vytlačit střelku zámku, čímž dosáhnete otevření dveří.

Zavolejte zámečníka

Pokud nemáte čas ani dostatek trpělivosti hrát si na amatérského zloděje, jednoduše zavolejte zámečníka, který si s otevřením dveří poradí rychle a snadno bez rizika jejich poničení. Ideální je mít v telefonu uložené číslo na zámečníka, který je ochotný přijet kdykoliv. SOS zámečník se ve většině případů dostaví do půl hodiny a váš problém vyřeší během pár minut. Pokud u sebe nemáte telefon, zkuste zazvonit na sousedy, případně poprosit o telefonát v obchodě, kde vás znají, v nejvyšší nouzi můžete požádat o pomoc i náhodného kolemjdoucího. Nezapomeňte se svému zachránci po akci odvděčit drobnou pozorností.

V případě ohrožení bezpečnosti volejte hasiče

Pokud je v bytě malé dítě či nemohoucí člověk, případně si nejste jisti, jestli jste vypnuli sporák nebo žehličku, nepokoušejte se o hrdinské vloupání ani nečekejte na zámečníka a rovnou volejte hasiče. Předtím v případě potřeby můžete vypnout přívod plynu či pojistky. Hlavní uzávěr plynu a pojistková skříň bývají volně přístupné zvenčí objektu. Tento postup vám doporučí před příjezdem i samotní hasiči.  

Hasiči vám pomohou i v situaci, kdy ve dveřích zůstaly klíče z vnitřní strany. Pokud se přes dveře nemohou dostat, zkusí se do bytu dostat přes balkon, případně vysklí některé z oken, aby se vyhnuli vypáčení a zničení dveří.

Tipy na závěr

Než začnete v panice volat zámečníka či hasiče nebo žhavit internet v mobilu kvůli návodu na otevření zabouchnutých dveří, zamyslete se, zda nemá někdo v blízkém okolí druhé klíče, například členové rodiny nebo sousedé. Pokud ne, do budoucna byste měli tuto možnost zvážit.

Další variantou je obejití domu: možná jste v některém pokoji v přízemí zapomněli zavřít okno nebo francouzské dveře. Bydlíte-li v bytě, nepokoušejte se dostat na balkon, jestliže bydlíte výš než v přízemí.

Pro všechny případy si co nejdříve uložte do telefonu číslo na SOS zámečníka, který vám v případě potřeby pomůže dostat se zpět do bytu bez újmy na majetku nebo zdraví. Doporučujeme uložit stejné číslo i do mobilů všech členů rodiny.

picture