774 163 381 Jsme tu 24/7

Jak vyměnit zámek u dveří?

29.8.2022 Martin Záruba VÝMĚNA ZÁMKŮ A VLOŽEK

Ztratili jste klíče od domu či bytu a potřebujete z bezpečnostních důvodů vyměnit tzv. zadlabací zámek, nejčastěji FAB vložku nebo dozický zámek na klasický klíč? Jestliže se nejedná o speciální bezpečnostní zámek, jednoduše ho vyměníte sami. Stačí se jen přesně řídit naším návodem, hotovo budete mít přibližně za 20 minut.

Odstranit původní

Než se pustíte do instalace nového zámku, bude třeba odstranit ten původní. Dozický zámek se zpravidla odstraňuje povolením dvou vrutů a sundáním štítku, je třeba také demontovat kliku. Poté jednoduše vyjmete celou vložku.

Chcete-li měnit FAB vložku, začněte povolením dvou šroubů, které najdete z boku dveří, poté je třeba odstranit štítky a kliku. Pak už jen vložíte do zámku klíč, pootočíte jím o 45 stupňů (strana, na kterou točíte, se může lišit, je proto třeba vyzkoušet obě). Následně byste měli celý zámek bez potíží vytáhnout z otvoru.

Je starý zadlabací zámek venku? Pak je nejvyšší čas pořídit si nový. Výběr a nákup nového zámku vám ulehčí, když si s sebou do obchodu jednoduše přinesete původní zámek. Budete pak přesně vědět, zda je vámi vybraný zámek stejně velký a vejde se do otvoru, který zůstal ve vašich dveřích. K FAB vložce rovnou zakupte i nový štítek a kliku.

Namontovat nový

Jakmile zakoupíte nový zámek, můžete se pustit do jeho instalace. Ta je v podstatě stejná jako demontáž, postupuje se však přesně opačně. Novou vložku vložíte do původního otvoru a připevníte ji pomocí přiložených šroubků nebo vrutů.

V případě, že nový zámek nebude chtít do otvoru vklouznout, můžete si pomoci například gumovou paličkou nebo kladivem, dejte však pozor, abyste nepoužili nepřiměřenou sílu a vložku nepoškodili. V případě FAB vložky poté vložíte do zámku klíč a pootočíte jím o 45 stupňů.

Poté už jen nainstalujete štítek a kliku, kterou připevníte pomocí šroubků. Snažte se všechny šrouby utáhnout pokud možno co nejvíce. Pokud po dokončení instalace zámek nefunguje, odmontujte ho a celý postup opakujte.

Většina zámků a vložek obsahuje přesný návod, který se může v detailech lišit od tohoto univerzálního postupu. V první řadě vždy následujte pokyny v přiloženém návodu. A jestliže si nevíte rady, jednoduše si zavolejte na pomoc naše profesionály, kteří zámek vymění za vás.

picture